Nejdříve je nutné, jako před každým vařením, nakoupit. A zde platí zlaté, typicky české, pravidlo:
Nejlépe vše kupte ve slevě! Tímto nakupováním už hodně ušetříte. V České republice jsou, alespoň podle statistik, největší slevové akce, minimálně v Evropě, navíc na českém obchodním trhu se pohybuje dost řetězců, je tedy z čeho vybírat. A zde platí další, již v pořadí, druhé pravidlo: Nebuďte líní a klidně oběhněte více marketů při nákupu.
Ne všechno je ve slevě na jednom místě, ale ve dvou, ve třech, čtyřech, kdo ví. Také je hlavní, co nakoupíte. Zde platí: Základem všeho je buď chléb, brambory, těstoviny, či rýže. Ale chléb s rýží nemůžete jíst celý měsíc, je třeba dokoupit další suroviny, nejlepší jsou:
• Jablka
• Sýr (levnější=lepší)
• Šunka (platí to samé co u sýra, ale nikdy nekupujte šunku s nižším obsahem masa než 50%) nebo Gothaj (vždy dobrý, vždy levný)
• Česnek
• Cibule
• Vajíčka
• Kečup (perfektní dochucovadlo)
• Margarín, máslo
• Případně nějakou jinou věc ve slevě (rajčata, okurky, oříšky atd.)
Před samotnou přípravou pokrmů je nutné uvést další pravidlo: Každé jídlo se skládá ze tří surovin, sváteční z pěti surovin! Následně se meze nekladou. Můžete mixovat dle libosti. V případě, že uvaříte více, než se sní, platí zde poslední pravidlo: Nic se nevyhazuje! Na ukázku, případně inspiraci Vám níže vypisuji pár receptů:
1. Už je rozpočet na hraně a nemáte na svačinu? Jednoduché! Potřebujete pouze chléb a margarín. To není vše! Vše posypte cukrem. Není život o něco sladší?
2. Máte chuť na teplou večeři? Stačí Vám na ní pouze uvařit tři brambory. V každé bramboře vykrojte jamku (vykrojený kus nezapomeňte sníst!) mázněte dovnitř margarín či máslo a přikousněte si trochu Gothaje. Vaše večeře již čeká.
3. Uvařte těstoviny, ale pouze tolik, kolik se jich sní, přendejte je na pánev a přihoďte vajíčko a sýr. Oběd je hotový.
Nezbývá než na závěr říci jediné: Dobrou chuť!